Power BI üzerinde gerçek zamanlı raporlama konusuna devam ediyoruz.
Bir önceki yazımızda Power BI ile yeni tanışanlar için bir giriş yapmıştık ve seride atacağımız adımları özetlemiştik. Bu yazımızda geliştirme safhasına geçebiliriz.
Önceki yazıya şu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.abdullahkise.com/2017/12/power-bi-uzerinde-gercek-zamanl.html
Bu çalışmada şu adımları atacağımızı ifade etmiştik:
- Öncelikle Azure Active Directory servisi üzerinde OAuth 2.0 protokolüne göre güvenliğin/yetkilerin denetlenebilmesi için uygulamamızı kaydedeceğiz (register). Power BI hesapları arkaplanda Azure Active Directory Servisi ile yönetilmektedir.
- Kayıt sırasında uygulamamızın Power BI API'yi hangi yetkilerle kullanabileceğini belirteceğiz.
- Tamamen kodun işleyişine odaklanabilmek için Visual Studio'da bir Console projesi açacağız. Bu proje içerisinden gönderdiğimiz isteklerle gerekli nesneleri portalde oluşturacak, hemen ardından bir döngü ile ürettiğimiz verileri portale göndereceğiz.
- İhtiyacımız olan sınıfları kullanabilmek için öncelikle Azure Active Directory ve Power BI API dll'lerini projemizin referanslarına ekleyeceğiz.
- Kaydettiğimiz uygulama bilgilerini veya kullanıcı kimlik bilgilerini kullanarak Azure AD'den token alacağız. Bu token, API istekleri sırasında kullanılmaktadır. API'ye erişim yetkileri bu token sayesinde doğrulanmaktadır.
- Projemiz içerisinden sırasıyla gerekli Power BI nesnelerini oluşturacağız ve veri göndermeye başlayacağız.
- Gönderdiğimiz verileri Power BI portalde oluşturacağımız Dashboard (pano) üzerinde yayınlayacağız. Önceden tanımlı görselleri kullanarak akışı farklı bakış açıları ile izleyebileceğiz.
Azure Active Directory Üzerinde Uygulama Kayıt Etme
Geliştireceğimiz uygulamanın Power BI REST API'ye hangi yetkilerle erişebileceğini Azure Active Directory üzerinde belirliyoruz. Azure AD kayıt sırasında uygulamamız için bir Application Id üretiyor. Bu Application Id ile birlikte kullanıcı kimlik bilgilerini veya kayıt sırasında girdiğimiz diğer bilgileri kullanarak Azure AD'den bir token (jeton) alıyoruz. Token görüntüde değişik karakterlerden oluşan uzun bir metindir. Bu token sayesinde uygulamamız tanınıyor ve isteklerimiz kayıt sırasında belirttiğimiz yetkiler çerçevesinde cevaplanıyor. Uygulamamızın kimliği bu token sayesinde OAuth2.0 protokolüne göre doğrulanıyor.
Uygulamayı kayıt etmek için doğrudan Azure Portal üzerinden Azure AD servisine geçebilirsiniz veya dilerseniz Power BI portalden şu adımları atarak da aynı pencereye ulaşabilirsiniz:
Power BI Portale giriş yaptıktan sonra sağ üst köşedeki Settings (Ayarlar) ikonundan Admin Portal (Yönetim Portali) menüsünü tıklayalım. Açılan pencerede Users (Kullanıcılar) menüsünü tıklayıp Go to O365 Admin Center (O365 Yönetim Merkezine Git) butonu ile Office 365 yönetim merkezine geçelim. Yeni sekmede açılması gerek Office 365 yönetim merkezini görüntüleyebilmek için yönetici yetkilerine sahip olmanız gerekiyor. Eğer yönetici değilseniz sistem yöneticinizden bu konuda yardım isteyebilirsiniz.
Office 365 yönetim merkezinde sol menüde en altta bulunan Azure AD linkini tıklayarak yeni pencerede Azure AD servisine geçiş yapabilirsiniz. Burada App Registration (Uygulama Kaydı) menüsüne tıklıyoruz ve + butonu ile uygulama kayıt işlemini başlatıyoruz.
Uygulama kayıt penceresinde uygulamanın tipini seçip bir uygulama adı ve gerçekten var olması zorunlu olmayan fakat geçerli bir URL giriyoruz.
Uygulamayı kaydettikten sonra bir Application Id atanıyor. Şimdi kaydı tıklayıp Power BI API kullanımı için gerekli Read/Write yetkilerini Required Permissions (Gerekli İzinler) menüsünden giderek verebiliriz. Eğer Power BI API Servisi listede yoksa + ile ekleyebilirsiniz.
Artık kayıt ettiğimiz uygulama bilgileri ile Power BI REST API'ye erişecek olan projemizi geliştirmeye başlayabiliriz. Visual Studio üzerinde bir Console projesi başlatıyoruz ve projemize token üretmek için gerekli olan kütüphaneleri ekliyoruz.
Kütüphaneleri Package Manager Console pencersi yardımıyla ekleyebiliriz. Bu pencereyi Tools / NuGet Package Manager / Package Manager Console menüsü ile açabiliriz. Açılan pencerede aşağıdaki komutu kullanarak gerekli ve ilişkili kütüphaneleri kolayca yükleyebiliriz.
Install-Package Microsoft.IdentityModel.Clients.ActiveDirectory
Token üretmek için gerekli kütüphaneler kısa zamanda yüklenecektir. Hemen kodlamaya geçebiliriz. AuthenticationContext sınıfını örnekleyip AcquireTokenAsync metoduna kayıt sırasında kullandığımız bilgileri giriyoruz ve bu örneğimizde Result.AccesToken properties ile token elde ediyoruz. Öncelikle şu namespacei eklemenizi işinizi kolaylaştıracaktır: using Microsoft.IdentityModel.Clients.ActiveDirectory;
Dilerseniz AcquireTokenAsync metoduna aşağıda gibi kullanıcı kimlik bilgilerini doğrudan belirterek giriş penceresini kullanmadan da token elde edebilirsiniz.
Bu yazımızda ilk adımı attık ve Azure AD üzerinde uygulamamızı kaydedip API kullanımı için gerekli yetkileri verdik. Hemen ardından kayıt bilgilerini ve kimlik bilgilerini kullanarak açtığımız Console projesi içerisinden token bilgisini aldık. Bu token bilgisini yetki doğrulaması yapılabilsin diye Power BI REST API taleplerinde kullanacağız.
Bir sonraki yazımızda Power BI REST API ile gerekli nesneleri Power BI'da oluşturacağız ve oluşturduğumuz bu nesnelere nasıl erişebileceğimizi ele alacağız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder