9 Nisan 2015 Perşembe

Veri Yönetimi Ekibi - SQL Server 2014 Bellek İçi Veriambarı - Web Semineri

SQL Server 2014 ile birlikte In-Memory başlığı alınta iki ayrı yenilik duyuruldu. Bunlar daha çok Insert, Update, Delete performansını şaşırtıcı derecede arttıran In-Memory OLTP ve daha çok Select performansını inanılmaz şekilde arttıran In-Memory DW.

In-Memory OLTP hakkında araştırma yapıyorsanız şu yazımıza da bir göz atmak isteyebilirsiniz:
http://abdullahkise.blogspot.com.tr/2014/01/microsoft-sql-server-2014-ctp2.html

In-Memory DW'den kasıt ColumnStore indexlerdir. SQL Server bu index türü sayesinde klasik indexler (Clustered, Non-Clustered) gibi verileri satır bazlı değil de kolon bazlı olarak tutar. Böylece ihtiyacımız olan verilere ulaşmak için daha az page (segment) okuması yapılır. Böylece yüksek okuma performansı elde edilir. Bu konudaki gerçek dünya örneklerine bir yazımızda değinmiştik.

"Bank of Nagoya’dan direktör yardımcısı Atsuo Nakajima; SQL Server 2012 In-Memory ColumnStore’u kullanarak 100 milyonsatırı 30 dakika yerine artık 2 veya 3 saniyede elde edebildiklerini ifade etmiştir. Başka bir örnekte, star şemanın tercih edildiği bir veri ambarında, 2 milyar satır bulunun fact tablosu kullanılarak üretilen rapor önceden 18 saatte açılmaktayken, ColumnStore teknolojisi sayesinde aynı donanım üzerinde 5 dakikada açıldığı gözlemlenmiştir. Bir diğer örnekte ise; fact tablosunun tarandığı bir veri ambarından 17 dakikadan fazla sürede elde edilen sorgu sonucunun bu yeni index türü sayesinde 3 saniye civarında getirildiği tecrübe edilmiştir."

http://abdullahkise.blogspot.com.tr/2014/02/sql-server-2014-in-memory-dw.html

ColumnsStore indexleri ikiye ayrılır; SQL Server 2012 ile birlikte gelen Non-Clustered ColumnStore index ve SQL Server 2014 ile birlikte duyurulan Clustered ColumnStore index.

Son versiyonlarla birlikte gelen, veritabanını %27'lere kadar küçülten yüksek sıkıştırma teknolojisi ve 100 kata varan okuma performansı, inanılmaz sonuçlar elde etmeyi mümkün kılıyor.

Bu konu daha önce düzenlediğimiz bir web seminerine ait video kaydına göz atmak isterseniz şu linki kullanabilirsiniz:
http://abdullahkise.blogspot.com.tr/2014/06/bellek-ici-veriambar-inmemory-dw.html

Veri Yönetimi ekibinde Kıdemli Danışman olarak görev alan Özgür Erecekler, ColumnStore index türünden, bu minvalde SQL Server 2014 ile birlikte gelen yeniliklerden ve önceki teknolojilere göre elde edilen avantajlardan bahsediyor olacak. İş zekası tarafında bir hayli deneyimi olan Özgür Erecekler'in bakış açısı ile bu konuları incelemek kaçırılmayacak bir fırsat.

10 Nisan 2015 - Cuma
11:00 - 12:00

Özgür Erecekler

Aşağıdaki link yardımıyla, seminer saatinden 10 dakika önce Live Meeting ile bağlanıp, online olarak katılım sağlayabilirsiniz.

https://msevents.microsoft.com/cui/EventDetail.aspx?culture=tr-TR&EventID=1032612200&IO=SZ9syfU0CRJivPIc715jdA%3d%3d


Duyurunun Orjinali:


Bu web seminerinde; SQL Server 2014 ile birlikte gelen Clustered Column Store indexler anlatılacaktır.

10 Nisan 2015 - Cuma
11:00 - 12:00
Özgür Erecekler

Diğer web seminerlerine ulaşmak ve oturuma dahil olma yöntemini öğrenmek için şu linke bir göz atabilirsiniz:

2 yorum:

  1. tekrarını izleme linki nerede aceba üstad?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Önümüzdeki günlerde videoları paylaşacağız inşallah.

      Bu arada aynı konuda bir web semineri daha düzenlemiştik. Onun videosuna şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

      http://abdullahkise.blogspot.com.tr/2014/06/bellek-ici-veriambar-inmemory-dw.html

      iyi seyirler

      Sil